Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj. (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.)

UK je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija.

Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Politika
Državno uređenje je parlamentarna monarhija. Najveću vlast ima premijer, a uloga kralja/kraljice je uglavnom ceremonijalna. Jedan od najvažnijih političara 20. stoljeća je Winston Churchill.

Stanovništvo
U Ujedinjenom Kraljevstvu živi 59 739 000 stanovnika, a prosječna gustoća naseljenosti je 243 stanovnika na kvadratni kilometar. Ipak velike su regionalne razlike tako je npr. gustoća naseljenosti u Engleskoj pet puta veća nego u Škotskoj. Većinu stanovništva čine Englezi (80%), Škoti (10%), Irci (4%), Velšani (2%) i stranci (4%). Očekivana životna dob je 77 godina, a pismenost je 99%.

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
Dieu et mon droit
(francuski, "Bog i moje pravo")
Himna:
Službeni jezik:
engleski
Glavni grad:
London
Kraljica:
Elizabeta II.
Predsjednik vlade:
Tony Blair
Površina:
76. po veličini
ukupno 244.101 km2
1,3% vode
Stanovništvo:
20. po veličini
60.094.648
gustoća 246/km2
Član od
1. siječnja 1973.
Valuta:
britanska funta
Internetski nastavak:
.uk
Pozivni broj:
44
 
 
...da je više od trećine stanovništva Estonije mlađe od 15 godina
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1