Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Turska
Republika Turska je država smještena u jugoistočnoj Europi i jugozapadnom dijelu Azije, do 1922. poznata kao Otomansko carstvo. Najveći dio zemlje je smješten na poluotoku Anatoliji, između Crnog i Sredozemnog mora.

Turska (Türkiye na turskom) graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom; na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s Grčkom, Bugarskom i Egejskim morem i njegovim otocima.

Utemeljitelj turske republike te njen prvi predsjednik bio je Kemal Atatürk.

Politika
Turska je svjetovna parlamentarna republika osnovana na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu. Ustav je vrhovni zakon države.

Predsjednik je šef države i izabire se najmanje dvotrećinskom većinom Velike turske narodne skupštine (VTNS), poznatije kao Meklis, na jednokratni, sedmogodišnji mandat. Da bi bio podoban za ovu funkciju, kandidat mora biti turski državljanin stariji od 40 godina, mora biti podoban za izbor u VTNS, te mora imati visoku stručnu spremu.

Izvršna vlast je u rukama predsjednika i Vijeća ministara, kojim predsjedava premijer. Premijera imenuje predsjednik odabirom između članova Velike turske narodne skupštine, te kandidira ministre, čije imenovanje mora odobriti Velika turska narodna skupština.

Prema ustavu iz 1982., zakonodavna vlast pripada Velikoj turskoj narodnoj skupštini (Meklis), koja zasjeda u Ankari. To je jednodomno tijelo s 550 mjesta koje se bira po sustavu proporcionalne zastupljenosti općim pravom glasa odraslih, na petogodišnji mandat. U Skupštini su zastupljene samo stranke koje su sakupile više od 10 posto glasova u zemlji.

Ustavom iz 1982. proglašena je neovisnost državnih sudova i sudaca. Turska ima jedinstveni pravni sustav građanskih i vojnih sudova, od kojih svaki ima prizivni sud sa sjedištem u Ankari. Ustavni sud preispituje ustavnost zakona i odluka sa snagom zakona, kao i pravila procedure Velike turske nacionalne skupštine.

Stanovništvo
Prema popisu stanovništva iz 2000. godine Turska je imala 67.844.903 stanovnika, ili 87 stanovnika/km2. Od toga je 10 milijuna živjelo na Europskom, a 58 milijuna na Azijskom dijelu države.

Zbog toga što se u Turskoj ne izvodi etnički popis stanovništva nego samo opredijeljenje po jeziku, teško je odrediti njen etnički sastav jer neke manjine govore uglavnom turski. Procjenjuje se da Turci čine 90.2 % stanovništva, Kurdi 7.1 %, Drugi 2.7% (Grci, Arapi, Albanci, Bugari, Romi, Lazi, Židovi) (popis iz 1965.).

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
Yurtta Sulh, Cihanda Sulh (turski, "mir u domu, mir u svijetu")
Himna:
Službeni jezik:
turski
Glavni grad:
Ankara
Predsjednik:
Ahmet Necdet Sezer
Predsjednik vlade:
Recep Tayyip Erdoğan
Površina:
36. po veličini
ukupno 780.580 km2
1,3% vode
Stanovništvo:
17. po veličini
70.413.958
gustoća 90,2/km2
Kandidat od
3. listopada 2005.
Valuta:
nova turska lira
Internetski nastavak:
.tr
Pozivni broj:
90
 
 
...da se Dan Europe slavi 9. svibnja jer je na taj dan 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio ujedinjenje francuske i njemačke industrije ugljena i čelika
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1