Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Slovačka
Republika Slovačka (na slovačkom: Slovensko) je država u Srednjoj Europi, koja graniči s Češkom na sjeverozapadu, Poljskom na sjeveru, Ukrajinom na istoku, Mađarskom na jugu i Austrijom na jugozapadu.

Politika
Izbori za predsjednika Slovačke održat će se 3. travnja.

Slovački šef države je predsjednik, koji se bira na izravnim općim izborima svakih pet godina. Veći dio izvršne vlasti ima predsjednik vlade, koji je obično vođa najveće stranke ili većinske koalicije u parlamentu. Imenuje ga predsjednik. Ministre imenuje predsjednik na prijedlog predsjednika vlade.

Najviše zakonodavno tijelo Slovačke je jednodomni parlament, Državno vijeće Republike Slovačke (Národná Rada Slovenskéj Republiky), sa 150 zastupnika. Zastupnici se biraju svake četiri godine proporcionalnom metodom. Najviše sudsko tijelo Slovačke je Ustavni sud (Ústavný súd), koji presuđuje ustavna pitanja. 13 članova ovog suda imenuje predsjednik na temelju popisa kandidata koje predlaže parlament.

Stanovništvo
Većina stanovništva su Slovaci (86%). Mađari su glavna manjina (10%), a žive na jugu i istoku Slovačke. Ostale manjine: Romi, Česi, Ruteni, Ukrajinci, Nijemci i Poljaci.

Hrvati žive u nekoliko sela: Hrvatski Jandrof (Bratislava-Jarovce), Bratislava-Čunovo, Hrvatski Grob (Chorvátsky Grob) i Devinsko Novo Selo (Bratislava-Devínska Nová Ves). Imaju kulturne veze s gradišćanskim Hrvatima u Austriji. Od 1990. godine Hrvati u Slovačkoj organizirani su u "Hrvatski kulturni savez". Imaju desetak folklornih društava i festival hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu. Postoji i dijalektološki rječnik hrvatskoga govora u Devinskom Novom Selu.

Ustav jamči slobodu vjeroispovijesti. Većina građana Slovačke su katolici (69%); druga najveća skupina su protestanti (9%).

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
-
Himna:
Službeni jezik:
slovački
Glavni grad:
Bratislava
Predsjednik:
Ivan Gašparovič
Predsjednik vlade:
Robert Fico
Površina:
126. po veličini
ukupno 49.036 km2
~0% vode
Stanovništvo:
103. po veličini
5.379.455
gustoća 109/km2
Član od
1. svibnja 2004.
Valuta:
slovačka koruna
Internetski nastavak:
.sk
Pozivni broj:
421
 
 
...da je Europska Unija zadnjim proširenjem povećala svoj teritorij na 4.325.675 km2, a broj stanovnika na 496 milijuna
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1