Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Rumunjska
Rumunjska je država na jugoistoku Europe. Na istoku izlazi na Crno more, a graniči na na jugu s Bugarskom, na jugozapadu sa Srbijom, na sjeverozapadu s Mađarskom, na sjeveru s Ukrajinom te na sjeveroistoku s Moldavijom. Rumunjska je član NATO saveza i Europske unije.

Politika
Vlast je ustrojena kao višestranačka dvodomna parlamentarna demokracija s glavnim gradom Bukureštom. Zemlja je podijeljena na 40 okruga, plus grad Bukurešt. Svi građani stariji od 18 godina imaju pravo glasa, dok predsjednik države ne smije biti član niti jedne stranke i smije biti izabran 2 puta na 4 godine. Smrtna kazna je zabranjena.

Stanovništvo
Stanovništvo Rumunjske vrlo je složen pojam samim tim što je etnogeneza Rumunja složena. Utjecaji susjednih zemalja još su vrlo prisutni, a u nekim dijelovima Rumunjske etnička slika je pravi mozaik, iako je u globalu Rumunjska relativno homogena država. Slična je situacija i s vjerskom strukturom. Etnički sastav: Rumunji 89,1 %, Mađari 8,9 % i ostali 2 %. (procjene govore da ima 2 mil. Mađara, 3 mil. Roma, 50 tis. Čeha, 10-15 tis. Hrvata, 40 tis. Nijemaca).Prema vjeroispovijesti većina su pravoslavne vjere.Etnički sastav je bio sljedeći: Bugari 83.9 %, Turci 9.4 %, Romi 4.7 % i drugi.

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
-
Himna:
Službeni jezik:
rumunjski
Glavni grad:
BukureÜt
Predsjednik:
Traian Băsescu
Predsjednik vlade:
Traian Băsescu
Površina:
78. po veličini
ukupno 238.391 km2
3% vode
Stanovništvo:
50. po veličini
22.271.839
gustoća 94/km2
Član od
1. siječnja 2007.
Valuta:
rumunjski leu
Internetski nastavak:
.ro
Pozivni broj:
40
 
 
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐...da se Dan Europe slavi 9. svibnja jer je na taj dan 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predlo┼żio ujedinjenje francuske i njema─Źke industrije ugljena i ─Źelika
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1