Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Malta
Malta je malena i gusto naseljena otočna država koja se sastoji od arhipelaga 7 otoka u Sredozemnom moru. Kao država južne Europe, Malta leži južno od Sicilije, istočno od Tunisa i sjeverno od Libije.

Malta je članica Europske Unije od 2004. i trenutno je najmanja država Europske unije, i po površini, i po broju stanovnika.

Politika

Malta je republika čiji je parlamentarni sustav i sustav javne administracije napravljen po uzoru na Westminister sustav. Jednodomni zastupnički dom bira se općim biračkim pravom preko jednog prenosivog glasa svakih 5 godina, osim ako predsjednik, na savjet premijera, prije ne raspusti dom. Zastupnički dom sastoji se od 65 članova parlamenta. Međutim, ako neka stranka pobijedi apsolutnom većinom glasova, ali nema većinu zastupničkih mjesta, toj stranci se daje još zastupničkih mjesta kako bi se osigurala parlamentarna većina. Ustav Malte predviđa da predjednik imenuje kao premijera osobu iz zastupničkog doma koji ima najveće sposobnosti za njegovo vođenje. Predsjednik republike bira se svakih 5 godina od strane zastupničkog doma. Uloga predsjenika države je većinom reprezentativna.

Stanovništvo
Broj stanovnika Malte, uključujući i strane državljane koji imaju prebivalište na Malti barem jednu godinu, procjenjuje se na 404,039.

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
-
Himna:
Službeni jezik:
malteški i engleski
Glavni grad:
Valletta
Predsjednik:
Edward Fenech Adami
Predsjednik vlade:
Lawrence Gonzi
Površina:
184. po veličini
ukupno 316 km2
~0% vode
Stanovništvo:
165. po veličini
399.867
gustoća 1262/km2
Član od
1. svibnja 2004.
Valuta:
malteška lira
Internetski nastavak:
.mt
Pozivni broj:
356
 
 
...da sa 455 milijuna stanovnika Europska unija premašuje ukupnu populaciju Sjedinjenih Američkih Država i Rusije zajedno
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1