Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Makedonija
Republika Makedonija je država na jugoistoku Europe, glavni grad je Skoplje (na makedonskom Skopje). Graniči sa Bugarskom na istoku, Albanijom na zapadu, Grčkom na jugu te Srbijom na sjeveru.

Politika
Republika Makedonija je suverena, samostalna, demokratska i socijalna država. Državna vlast je podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zakonodavna vlast je u rukama Sobranja Republike Makedonije (parlament). Građani na slobodnim, neposrednim i demokratskim izborima biraju 120 zastupnika (pratenika), država je podijeljena na 6 izbornih jedinica, mandat poslanika je 4 godine. Izvršna vlast je u rukama Vlade Repubublike Makedonije. Predsjednik Republike Makedonije bira se na slobodnim, neposrednim i demokratskim izborima, a mandat je 5 godina. Sudska vlast je u rukama osnovnih, apelacionih i viših sudova; zadnja instanca je Vrhovni sud.

Iz političkih razloga (Grčka je članica EU, a ima pretenzije na makedonsko ime), ta se država u međunarodnoj zajednici poslije raspada Jugoslavije službeno zove Bivša jugoslavenska republika Makedonija ili na engleskom Former Yugoslav Republic of Macedonia -(FYROM), i takvo stanje stvari traje već preko 10 godina. Ipak, Hrvatska priznaje Makedoniju pod ustavnim imenom kao i 108 članica Ujedinjenih naroda, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Kinu.

Stanovništvo
Prema popisu stanovništva iz 2003. broj stanovnika Makedonije se neznatno smanjio zbog iseljavanja i iznosio je 2.022.547. Etnički sastav je bio sljedeči: Makedonci 64.2 %, Albanci 25.2 %, Turci 3.9 %, Romi 2.7 %, Srbi 1.7 %, Bošnjaci 0.8 %, Vlasi 0.5 % i drugi.

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
Smrt ili sloboda
Himna:
Službeni jezik:
makedonski
Glavni grad:
Skoplje
Predsjednik:
Branko Crvenkovski
Predsjednik vlade:
Nikola Gruevski
Površina:
145. po veličini
ukupno 25.713 km2
1,9% vode
Stanovništvo:
140. po veličini
2.022.547
gustoća 81/km2
Kandidat od
17. prosinca 2005.
Valuta:
makedonski denar
Internetski nastavak:
.mk
Pozivni broj:
389
 
 
...da je "Oda radosti" koju je napisao Friedrich Schiller (a posebno je poznata kao završetak devete Bethovenove simfonije) službena himna Europske Unije
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1