Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
Češka
Republika Češka je država u Srednjoj Europi. Graniči s Poljskom na sjeveru, Njemačkom na sjeverozapadu i zapadu, Austrijom na jugu, te Slovačkom na istoku. Glavni grad Češke je Prag. Češka se sastoji od dvije povijesne regije, Bohemske i Moravske, te dijela treće povijesne regije, Šleske.

Politika
Prema ustavu, Češka je parlamentarna demokracija, a šef države je predsjednik, kojeg neizravno bira parlament svakih pet godina. Predsjednik ima određene ovlasti, kao što je pravo da predlaže suce Ustavnog suda, raspušta parlament u određenim uvjetima, te ulaže veto na zakone. Osim toga, predsjednik imenuje predsjednika vlade, koji usmjerava najveći dio domaće i vanjske politike, a predsjednik imenuje i druge članove kabineta na prijedlog predsjednika vlade.

Češka ima dvodomni parlament sa Zastupničkim domom (Poslanecká sněmovna) i Senatom (Senát). Prvi dom ima 200 zastupnika, koji se biraju svake četiri godine proporcionalnim biranjem. Drugi dom ima 81 člana, koji imaju mandad šest godina, a jedna trećina se bira svake dvije godine na temelju većinskog glasovanja u dva kruga.

Najviši državni prizivni sud je Vrhovni sud. Predsjednik imenuje Ustavni sud, koji sudi o pitanjima ustava. Suci Ustavnog suda imaju mandate od deset godina.

Stanovništvo
Većina stanovnika Češke (90,4%) su Česi, koji govore češki jezik, jedan od slavenskih jezika. Ostale etničke skupine su Moravljani (3,7%), Slovaci (2%), Nijemci, Romi, Mađari, Ukrajinci i Poljaci. Granica između Češke i Slovačke otvorena je za građane bivše države Češko-Slovačke.

Glavne religije kao postoci ukupnog stanovništva: katoličanstvo (27%), protestantizam (1%), češki husiti (1%), kao i mala židovska zajednica. Najviše stanovnika izjašnjava se kao ateisti (59%), a ostali se nisu izjasnili.

 

Zastava:
Grb:
Geslo:
Pravda vítězí. (češki: Istina pobjeđuje)
Himna:
Službeni jezik:
češki
Glavni grad:
Prag
:
Václav Klaus
Predsjednik vlade:
Mirek Topolánek
Površina:
14. po veličini
ukupno 78.866 km2
2% vode
Stanovništvo:
78. po veličini
10.249.216
gustoća 130/km2
Član od
1. svibnja 2004.
Valuta:
češka kruna
Internetski nastavak:
.cz
Pozivni broj:
420
 
 
...da je "Oda radosti" koju je napisao Friedrich Schiller (a posebno je poznata kao završetak devete Bethovenove simfonije) službena himna Europske Unije
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1