Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
:: Plenarno zasjedanje u Bruxellesu 28. i 29. ožujka
28.03.2007. 19:25
Berlinska izjava U srijedu i četvrtak će se europski poslanici sastati na drugom ožujskom plenarnom zasjedanju, gdje će raspravljali o nedavno prihvaćenoj Berlinskoj izjavi, reformi proračuna Europske unije, sigurnosti u pomorskom prometu, budućnosti Kosova, ekološkim proizvodima te zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Na početku zasjedanja će njemačka kancelarka Angela Merkel predstaviti svoj stav o Berlinskoj izjavi, a u četvrtak će se plenarnome zasjedanju pridružiti i visoki predstavnik Javier Solana.

Srijeda:

Berlinska deklaracija

Troje predsjednika koji su potpisali Berlinsku izjavu - predsjednik Parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso in predsjedavajuća Evropske unije, njemačka kancelarka Angela Merkel - ponovno će se sastati u Europskom parlamentu te s europskim poslanicima raspravljati o zaključcima vrha EU i sadržaju Berlinske izjave.

Proračun

Poslanici će raspravljati o poruci krščanskoga demokrata Alaina Lamassoure o budućnosti vlastitih sredstava Europske unije, o kojima će glasovati u četvrtak. Poruka se odnosi ponajprije na pitanje izvađanja i financiranja zajedničke agrarne politike. Lamassoure u poruci brani mogućnosti, kako bi se mogla poboljšati reforma sustava o vlastitim sredstvima u proračunu te osigurala pravilna raspodjela sredstava među državama članicama.

Sigurnost u pomorskom prometu

Zbog potonuća tankera Erika uz francusku obalu 1999. godine i broda Prestige u Galiciji 2002. godine, na dnevni red EU bilo je postavljeno pitanje o sigurnosti u pomorskom prometu. Parlament je na tu temu pripremio sedam izjava. O dvije izjave europski poslanici će razpravljati danas (izjava talijanske poslanice Marte Vincenzi o zahtjevima države zastave te izjava francuskog poslanika Gillesa Savarya o civilnoj odgovornosti i financijskom jamstvu vlasnika lađa. Oba poslanika su iz skupine socialdemokrata.

Budućnost Kosova

Parlament će također raspravljati o poruci nizozemskog poslanika Joosta Lagendijka iz skupine zelenih o planu posebnog poslanika OUN Marttija Athisaarija o budućnosti Kosova, koji je 26. ožujka bio predan srpskim i albanskim vlastima i prvi puta spominje ˝neovisnost pod nadzorom međunarodne zajednice˝. Vijeće sigurnosti će o tome raspravljati u lipnju, a Srbija najavljuje diplomatsku ofenzivu.

Četvrtak:

Zajednička vanjska i sigurnosna politika

U četvrtak će visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana plenarnoj skupštini predstaviti smjernice za zajedničku vanjsku politiku Europske unije u 2007. godini. U svojem govoru će se, između ostalog, usredotočiti na pitanje iranskog nuklearnog programa i mogućeg postavljanja obrambenog raketnog štita SAD-a u Češkoj i Poljskoj.

Europski nogomet

Europski poslanici će također glasovati o poruci o budućnosti profesionalnog nogometa u Europi, kojeg je pripremio krščanski demokrat Ivo Belet te o poruci o sigurnosti na nogometnim utakmicama izvjestitelja Giustoja Catania iz konfederalne skupine Europske udružene ljevice - Zelene nordijske ljevice.

Izvor:
http://www.europarl.europa.eu/
 
 
...da je Europska Unija zadnjim proširenjem povećala svoj teritorij na 4.325.675 km2, a broj stanovnika na 496 milijuna
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1