Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
:: Mladi Europljani također podijeljeni oko Ustava EU
27.03.2007. 19:51
Mladi ˝Podijeljeni smo na pola oko novog europskog ustava. No slažemo se da posao oko novog ustava treba biti završen jer će inače to pitanje proganjati Europu iako postoje mnoga važnija pitanja˝, kazala je Bettina Schwazmayr iz Europskog foruma mladih koji je zajedno s Europskom komisijom bio suorganizator prvog EU summita mladih.

Poput čelnika EU koji su na summitu u Berlinu donijeli Berlinsku deklaraciju, i mladi su u Rimu usuglasili svoju izjavu koju su predali u nedjelju predstavnicima triju glavnih institucija Unije - Parlamentu, Komisiji i njemačkom predsjedništvu.

U izradi konačnog teksta - za razliku od tajno pripremane Berlinske deklaracije - prethodile su rasprave na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

˝Bilo je teško, ali je bilo vrijedno toga. Sada možemo iskreno reći da je to deklaracija mladih Europljana, za razliku od teksta kojeg je sastavilo njemačko predsjedništvo na tako netransparentan način˝, kazao je izvjestitelj sa summita Španjolac Ernest Urtasun.

˝Jedna od ključnih poruka s naših rasprava je da europski projekt treba napraviti korak unazad. Moramo raditi na legitimnosti europskih institucija i uglavnom uključivati nacionalne parlamente jer ljudi koje biramo ne smiju biti tihi kada se radi o pitanjima o kojima se odlučuje na europskoj razini˝, dodao je.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Alejo Vidal Qadras je obećao mladim Europljanima da će eurozastupnici razmotriti njihove preporuke.

˝Dobar je osjećaj da su predani i da žele koristiti postojeće instrumente kako bi utjecali na odluke u Europi˝, rekao je europski povjerenik za mladež i obrazovanje Jan Figel.

Popis želja mladih obuhvaća EU strategiju za javni promet te pritisak za veću zastupljenost željezničkog prometa, bez automobila koji ispuštaju stakleničke plinove kao i smanjenje letova na kontinentu. Također su pozvali na povećanje sredstava za nevladine organizacije i spuštanje dobne granice za glasovanje na 16 godina.

Izvor:
http://www.europe.hr/
 
 
...da je službeni moto Europske unije "In varietate concordia" ili na hrvatskim "Ujedinjeni u različitosti"
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1