Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
:: Prvih deset godina rada GONG-a - Dan zatvorenih vrata
14.04.2007. 21:42
GONG Jučer, u petak, 13. travnja 2007. se navršilo 10 godina od prvog pokušaja promatranja izbora od strane GONG-a, koje je, kao što je poznato, bilo zabranjeno od strane tadašnje Republičke izborne komisije. Već tradicionalno, 13. travnja GONG obilježava kao svoju obljetnicu.

Slijedi citat izjave sa stranice gong.hr:

Iako smo proteklih deset godina postali i ostali najpoznatiji po izborima, a ne želeći nabrajati sve svoje rezultate i aktivnosti, ističemo sljedeće:

- više od 20. 000 građana aktivno se pridružilo GONG-u u promatranju izbora, - doprinijeli smo kvalitetnim izmjenama i usvajanju više od 50 raznih zakona, - nakon naših višemjesečnih pritisaka, Hrvatski sabor otvorio je galeriju za građane, GONG je započeo organizirati obilaske Sabora, a potom i Internship program, - 130.000 srednjoškolaca sudjelovalo je u „Prvi put biram radionicama“, a preko 1.000 građana i aktivista u drugim vrstama radionica i edukacija, - održali smo preko 850 „Građanskih sati“ u gotovo svakom mjestu Hrvatske, a broj posjetitelja teško je izračunati, - izradili smo i građanima poklonili na stotine tisuća brošura, vodiča, letaka, publikacija, - izradili smo brojna istraživanja, analize i komentare i dali ih na uvid javnosti, - naše edukativne kampanje povodom izbora, Dana prava na pristup informacijama i Dana volontera uglavnom su besplatno emitirale nacionalne i lokalne TV i radio postaje čime smo zajedno utjecali na izgradnju političke kulture u Hrvatskoj, - uredi GONG uvijek su bili otvoreni svima te smo pomogli tisućama građana, kandidata, stranaka i institucija koje su nam se obraćale.

Na žalost, sredstva za prigodno obilježavanje naše značajne obljetnice trenutno ne postoje, iako nam je želja desetogodišnjicu obilježiti druženjem bivših i sadašnjih zaposlenika, suradnika i najaktivnijih volontera GONG-a i prigodnim izložbama. Uskoro ćemo izraditi nove web stranice koje će biti suvremenije, sadržajnije i interaktivnije putem kojih ćemo javnost pozvati i na financijsku podršku našim aktivnostima.

Naime, a u ovom trenutku još važnije, trenutno nemamo sredstva za edukativnu kampanju za sljedeće parlamentarne izbore, kao ni za aktivnosti promatranja izbora, a upitno je hoćemo li ih uspjeti prikupiti od stranih donatora od kojih smo ih do sada prikupljali. Većina bivših donatora svoj je interes usmjerila na druge zemlje, smatrajući Hrvatsku razvijenom demokracijom koja zna prepoznati i podržati potrebe građana i javni interes. Na žalost, u Hrvatskoj postoji još samo nekoliko ambasada s ograničenim sredstvima za donacije, Zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila nam je institucionalnu potporu u iznosu od 350.000 što znači da nemamo više prava na dodatna sredstva, razna ministarstva jednom godišnje financiraju projekte vrlo ograničenim sredstvima, a GONG i slične organizacije nisu zanimljive profitnom sektoru. Prije 10 dana obratili smo se za pomoć Vladi Republike Hrvatske i zatražili smo sufinanciranje naše edukativne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore. Odgovor od Vlade i dalje očekujemo.

Svoje izvještaje, aktivnosti, radionice, materijale, usluge na raspolaganje smo stavljali cjelokupnoj javnosti. Međutim pitanje rada i aktivnosti GONG-a, ali i nama sličnih udruga u budućnosti, ostaje otvoreno. Sve teže pronalaženje izvora financiranja i planiranja svojih aktivnosti nagnalo nas je da svojih 10 godina rada i aktivnog uključivanja građana simbolički obilježimo Danom zatvorenih vrata.

Naša su vrata, telefoni i email adrese u proteklih 10 godina bili otvoreni svim građanima, medijima, znanstvenicima, političkim strankama i državnim institucijama, a nadamo se da će to ostati i dugo nakon 13. travnja.

Ovom prilikom željeli bismo pozvati građane i građanke, profitni sektor, institucije, medije i sve ostale koji imaju dobru volju i cijene trud i rezultate GONG-a, da nam svojim donacijama financijski pomognu kako bismo proveli svoje planirane aktivnosti povodom parlamentarnih izbora, ali i sve druge aktivnosti u skladu s našom misijom i vizijom.

Izvor:
http://www.gong.hr/
 
 
...da je službeni moto Europske unije "In varietate concordia" ili na hrvatskim "Ujedinjeni u različitosti"
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1