Početna Download Kviz Zemlje članice Linkovi O nama
 
Uloga mladih u društvu
Organizacije, udruge i portali
Mladi u Hrvatskoj
Program MLADI U AKCIJI
:: Hrvatska uskoro punopravni član Eurotransplanta
06.04.2007. 20:15
Pregovori su pri kraju, još treba dobiti akreditaciju za hrvatski Centar za tipizaciju tkiva, rekao je Ljubičić odgovarajući na pitanja novinara koji prate međunarodnu konferenciju Europske agencije za lijekove u Splitu.

Jučerašnja transplantacija jasan je pokazatelj koliki je problem za malu zemlju kada se ne može naći davatelja zbog teško zadovoljivih parametara kompatibilnosti organa, rekao je ministar.

Na upit očekuje li da bi nam se nakon ulaska u Europsku uniju mogla dogoditi migracija liječnika kao u drugim novoprimljenim članicama, rekao je kako se mora napraviti sve da se to spriječi, premda bojazan i ne mora biti opravdana.

"Naša je zadaća da osposobimo velik broj mladih kvalitetnih stručnjaka kako bi ostali u Hrvatskoj, zbog čega smo i pokrenuli plaćanje pripravničkog staža, u što je uloženo 90 milijuna kuna", rekao je ministar.

Iako i u to treba ulagati, svejedno je kakve ćemo objekte i opremu imati jer ljudi čine sustav, rekao je Ljubičić istaknuvši da je 9;najbolje ulaganje u naše liječnike i medicinske sestre9;.

Važno je, rekao je, uspostaviti i sustav ocjenjivanja kvalitete rada koji trenutačno ne postoji kako bi prestala uravnilovka u zdravstvu. Zbog toga se, najavio je, osniva Agencija za kvalitetu i akreditacije u zdravstvu koja će odrediti standarde i napokon početi pratiti kvalitetu rada pojedinca, odjela, ustanova i cijeloga zdravstvenog sustava.

Ministar zdravstva također smatra kako liječnicima starijima od 65 godina treba omogućiti da nastave raditi, ali pod strogim uvjetima, odnosno ako nema adekvatne zamjene za njih. Međutim, dodao je, time se ne želi otvoriti široki put automatizmu, već individualno i selektivno zadržati ljude koji su se i dokazali kao vrhunski stručnjaci.

Na novinarski upit smatra li da naše zdravstvo zaslužuje povjerenje s obzirom na to da hrvatski političari na liječenje odlaze u inozemstvo, Ljubičić je kazao kako je povjerenje građana u hrvatsko zdravstvo veliko, što objektivno dokazuje i prošlogodišnja anketa Ministarstva zdravstva i visoke ocjene zdravstvenog sustava, ali i ankete Transparency Internationala.

Izvor:
http://www.europe.hr/
 
 
...da je "Oda radosti" koju je napisao Friedrich Schiller (a posebno je poznata kao završetak devete Bethovenove simfonije) službena himna Europske Unije
 
Kako ste zadovoljni ulogom mladih u Vašoj lokalnoj zajednici?
Vrlo sam zadovoljan/na
Zadovoljan/na sam
Nisam baš zadovoljan/na
Uopće nisam zadovoljan/na
Nisam upoznat/a sa ulogom        mladih u mojoj lokalnoj        zajednici
 
copyright © 2007 by weboder & TIOŠ Čakovec | natjecanje Login@Europe 2007 | XHTML 1.1 | CSS 2.1